. . .

Internet casino en gok spelletjes mogen worden verboden

 

Het Europees Hof van Justitie heeft op 8 september in een arrest vastgelegd, dat het aanbieden van kansspelen op internet door de overheid verboden mag worden. Een dergelijk verbod wordt gerechtvaardigd om criminaliteit en fraude te kunnen bestrijden. In Portugal was het exclusieve recht voor het aanbieden van kansspelen voorbehouden aan een stichting en dit werd dus tevergeefs aangevochten door het kansspelbedrijf Bwin.

Vrijheid van diensten in EU

Hoewel het Europees Hof van Justitie erkent dat het verbieden van online kansspelen door een overheid tot een beperking van de vrijheid van diensten zal leiden, is het van mening dat dwingende redenen van algemeen belang voorrang wordt gegeven. Dit arrest kan dan ook zo maar invloed hebben op het aanbieden van kansspelen in Nederland.

Ook processen kansspelbeleid in Nederland

Ook in Nederland lopen er juridische procedures om de overheid te dwingen de monopoliepositie op te heffen en vergunningen aan bedrijven af te geven voor het aanbieden van kansspelen. Betfair is een van de bedrijven die verwikkeld is in een procedure bij de Raad van State met als doel een vergunning te krijgen voor het aanbieden van weddenschappen en sportprijsvragen. Het Zweedse bedrijf Ladbrokes is een procedure bij de Hoge Raad gestart tegen het complete kansspelbeleid van Nederland. De gerechtelijke instanties hebben beide zaken nu ondergebracht bij het Europese Hof van Justitie.

Gevolgen voor gokbedrijven

De Lotto is aangenaam verrast door de uitspraak van het hof en vermoedt dat de regering nu ook gokbedrijven uit het buitenland mag weren, zelfs als er sprake is van een licentie die door een ander land in de Europese Unie is afgegeven. Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie heeft vermeld, dat de uitspraak het Europese beleid op het gebied van kansspelen ondersteunt. Het beleid is er namelijk op gericht om criminaliteit te bestrijden en gokverslaving te voorkomen. Voor de bedrijven, die in Nederland online kansspelen aanbieden, is het nu afwachten wat de concrete gevolgen zullen zijn van deze uitspraak. Overigens zal het Europese Hof zich ook nog uitspreken over de zaak van Betfair en Ladbrokes, dat wellicht weer een ander licht op het kansspelbeleid zal werpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *